Miljoner i skadestånd för brister i Östersund

24 Mar

Gårdagskvällens moderatmöte i Östersund var väldigt intressant. Jag fick bl a höra att Östersund kontinuerligt bryter mot lagen när det gäller att erbjuda särskilt boende och andra insatser för äldre och funktionshindrade. 2009-12-31 var det 42 personer som inte fått den hjälp de har rätt till inom tre månader, flest var äldre som väntar på att få en plats på särskilt boende. 4 av dessa hade då väntat i mer än två år. Vid det senaste årsskiftet 2010-12-31 hade antalet väntande ökat till 50 personer.

Kommunen betalar nu mångmiljonböter (drygt 5 Mkr förra året) för att man inte klarar sitt grundläggande åtagande. Nu ligger ett skadestånd på 10 Mkr överklagat till Förvaltningsrätten. Är det hit skattepengarna ska gå?

Ärligt talat – det borde vara ganska lätt att planera för särskilt boende i en kommun som Östersund där det inte är en enorm befolkningstillväxt. Svårigheter att prognostisera födslar och därmed behovet av barnomsorg kan jag förstå, men inte äldreomsorg. Och inte år efter år efter år.

Hur försvarar sig de styrande socialdemokraterna? Hur kan de ha en sån usel planering? Och samtidigt hårknackat vägra att bjuda in privata aktörer att bidra till att lösa problemen? Varför är det bättre att lägga skattepengar på skadestånd?

Samtidigt är det bra att det finns påtryckningsmedel mot kommuner som inte sköter sig. Det ska inte löna sig att låta gamla människor dö i väntekön för ett särskilt boende.

Lämna en kommentar