Dilemma med sprutbyte

23 Feb

Sprutbyten. Instinktivt säger jag nej. Att underlätta för tunga heroinister att fortsätta sitt missbruk känns som en kapitulation. Samhället ska motverka, inte underlätta eller sanktionera, missbruk.

Samtidigt verkar en ganska enig profession mena att sprutbytesprogram minskar riskbeteenden och spridning av allvarliga sjukdomar som HIV och Hepatit C. Frågan är inte så svart eller vit som man gärna vill tro.

Politiska ställningstaganden får inte bara bygga på grundläggande värderingar eller känslor, utan måste också grundas i kunskaper och erfarenheter. Politik får inte bara bli tyckande. För att lära mer besökte jag Skåne igår, där har de haft sprutbytesprogram sedan 1986.

Jag konstaterar bl a följande.

 • Sprutbyten är ingen stridsfråga i Skåne, vare sig politiskt eller inom medicinkåren eller socialvården. Varför är det sån strid i Stockholm?
 • Sprutbytesprogrammet är noga uppstyrt. Det handlar inte om att dela ut gratis kanyler till höger och vänster.  
 • Sprutbytet ger en ingång till tunga missbrukare att få stöd på annat sätt. Sjuksköterskor, barnmorska, kurator och läkare finns på plats för att erbjuda hjälp som de annars inte kommit till. Sprutbytet är kombinerat med vaccinationer och regelbundna kontroller. Enligt personalen har de kunnat genomföra massvaccinationer som aldrig skulle ha skett annars.
 • Ingen som deltar i sprutbytesprogrammet har smittats med HIV och endast två med Hepatit C (genom oren narkotika).

Frågorna man måste ställa sig är om sprutbytet i sig påverkat smittspridningen, om all annan support med vaccinationer etc kan ske utan sprutbyten samt vilken signalverkan ett sprutbytesprogram har för den samlade narkotikapolitiken. Och hur gör vi om narkotikapolitik står i motsatsställning till hälsopolitik?

Nästa vecka har vi moderater i socialutskottet ett internt kunskapsseminarium om både sprutbyten och substitutionsprogram där förespråkare och motståndare får lägga fram sina bästa argument och bemöta motparten. Jag tycker att vi moderater ska vara mest uppdaterade, nyfikna och klarsynta kring aktuella samhällsproblem. Är vi inte det kan vi aldrig vara en del av en effektiv lösning.

/Mats Gerdau

SvD1, SvD2,

Annonser

2 svar to “Dilemma med sprutbyte”

 1. Nils Matsson 23 februari, 2011 den 10:04 #

  Mats!
  Ja, det känns som ett dilemma. Jag skulle inte vilja ha sprutbyte, men samtidigt verkar det fungera här och var. Går det att få en total överblick, sett ur alla möjliga olika perspektiv? Men till slut blir det väl ett politiskt övervägande. Där vi inte kan få någon hjälp, utan måste fatta ett beslut. Oberoende av vilket beslutet blir, så blir det nog inte så dåligt. Meningarna är delade och det får vi leva med.

 2. matsgerdau 28 februari, 2011 den 10:43 #

  Ja, meningarna är starkt delade. Vi försöker tränga in i frågan ordentligt så att vårt ställningstagande utgår från våra värderingar men samtidigt bygger på aktuell kunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: