Styr vårdgarantin fel?

28 Feb

I senaste numret av Läkartidningen skriver Läkarförbundets ordförande Marie Wedin en intressant ledare om att de nationella kvalitetsregistren är både guldgruva och träsk. Så är det säkert. I grunden ett bra system för att förbättra vården, men det behöver förbättras i flera avseenden.

Det jag fastnar för i artikeln är något annat, ett påstående lite i förbigående men skriven med självklarhet om att vårdgarantin är kontraproduktiv. Vad menar Läkarförbundet egentligen?

Vårdgarantin skapades därför att vi har för långa väntetider som vården själv inte klarat av att bemästra. Förut kunde patienter tvingas vänta i åratal på en nödvändig operation, med smärtor och orörlighet som följd.

Vi har skärpt lagen och skickar miljarder i stimulanspengar till landstingen för att väntetiderna ska kortas. Jag tycker att det har varit framgångsrikt. Väntetiderna har i många fall mer än halverats. Nu kan man få en operation mot gråstarr inom en vecka i Stockholm. Och om man ont i ett knä som beror på artros så kan man få en undersökning innevarande vecka och operation veckan därpå. 

Att säga att vårdgarantin är kontraproduktiv är rätt provocerande, i synnerhet för alla dem som väntar. Kontraproduktiv betyder ju att det motverkar sitt syfte. Hur kan man påstå det?

Visst, man kan kan säkert slipa lite på detaljerna, men vårdgarantin i sig är väl en utmärkt bra reform för alla patienter?! Den ger, tillsammans med vårdvalen, patientmakt. Går det läkarkåren förnär?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: