Rörlighet är bra

3 Mar

Dagens stora händelse är överenskommelsen om migrationspoiltiken mellan Alliansen och miljöpartiet. Den lägger grunden för en human flyktingpolitik och rörlighet över gränserna.

I grunden borde det vara självklart att människor ska kunna flytta dit de vill för att jobba och bo. Så ser tyvärr inte alla det. Men det är så man bygger välfärd och framgångsrika samhällen. Man måste utgå från enskilda människors engagemang. Den som söker sig till ett bättre liv ska kunna finna det i Sverige och inte bara USA eller Kanada. Absolut inte kravlöst, men Sverige ska vara ett framtidsland. Ett land där drömmar kan förverkligas.

Det är bra att överenskommelsen stänger ute dem som vill stänga ute människor från Sverige. Miljöpartiets medverkan försvårar för en eventuell rödgrön regering i framtiden att stänga gränserna för arbetskraftsinvandring.

Det framställs som att moderaterna fått ge sig om vård och utbildning för sk papperslösa (personer som fått avslag på asylansökan eller inte ens ansökt om asyl). Det är ingen rättvis beskrivning.

Så här ser jag det: i januari förra året tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag på hur landstingen kan få utökad skyldighet att erbjuda sjukvård (SOU dir 2010:7). Den blir klar i maj. Därför borde det inte vara någon nyhet alls att även moderaterna, som leder Alliansen, står för det.

Ibland låter det som om dessa personer inte får någon vård alls idag, men så är det ju inte. Akut vård har alla rätt till. Ingen får nekas omedelbar rätt till vård, inte ens för att man inte kan betala.

Nu handlar det om hur man går vidare och var man drar gränsen. Ska alla utländska människor som befinner sig i Sverige ha rätt till subventionerad vård? Det skulle möjligen öka på turismen en del, men samtidigt vara ödesdigert för sjukvården och skattebetalarna.

Och vilken typ av vård, utöver akutvården? Höftledsoperationer som inte är livsavgörande? Transplantationer som kanske inte ens görs i deras ursprungsländer? Fertilitetsbehandling?

Här finns inga givna svar än, vi väntar på utredningen.

Är inte sossarnas kommentarer väldigt märklig. De gillar att rätten till vård och utbildning utökas, men ogillar att man ska få jobba och starta företag. Alltid bara få, aldrig bidra och ge tillbaka – det är deras melodi. Men människor vill bidra och göra rätt för sig så långt man kan.

Och, för säkerhets skull, överenskommelsen är tydlig i att de som fått avvisnings- eller utvisningsbeslut är skyldiga att lämna landet. En rättssäker migrationspolitik förutsätter att det också finns ett fungerande återvändande.

DN1, DN2, SvD1, SvD2, Aftonbladet, SR, Dagens Medicin,

Annonser

6 svar to “Rörlighet är bra”

 1. tomas svensk 3 mars, 2011 den 05:01 #

  Sverigedemokraterna har nu fått en ny medlem i mig.
  Varför kallas en illegal invandrare papperlös…?

  • matsgerdau 3 mars, 2011 den 09:56 #

   Tomas, läs den sista meningen i mitt inlägg också. Syftet är ju att vi ska få en snabbare och mer rättssäker migrationsprocess. En skyndsam hantering av vilka som har asylskäl och vilka som får stanna. De som inte får stanna ska inte heller göra det. Jag har verkligen inget problem med att man får vård och utbildning under tiden. Förstår inte att varför du har det.

   • erik h 4 mars, 2011 den 12:51 #

    Så meningen med det hela är att barnen ska få gå ett par månader i svensk skola och föräldrarna kan få starta ett företag å driva det under den knappa tiden?

    Verkar ju snarare som att det är ett godkännande att leva här utan uppehållstillstånd,tills en ny amenesti genomförs. dvs fri invandring.

   • AEB 5 mars, 2011 den 08:25 #

    Problemet är väl INTE vård och utbildning för asylsökande.Det är när familjen blivit illegala immigranter, dvs de har fått avslag och gått under jorden. Enligt överenskommelsen skall då barnen få gå i skolan. Hur skall detta gå till utan att polisen får kännedom och kan gripa familjen?

 2. harry 1 april, 2011 den 12:33 #

  Är Sverige det enda land som inte har illegala invandrare, eller har man för bekvämlighetens skull döpt om det till ”papperslösa” för att slippa ta i problemet?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Modern migrationspolitik… « Lotta Olsson (m) Blogg - 3 mars, 2011

  […] Blogg:Välfärdsbloggen; […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: