Singelkvinnor är också bra föräldrar – tillåt insemination

8 Mar

I Sverige är det fortfarande inte tillåtet för ensamstående kvinnor att få hjälp med insemination. Trots att det idag saknas både belägg och goda argument för att singelkvinnor skulle vara mindre kapabla som föräldrar släpar svensk lagstiftning. I längden är det varken hållbart eller rättvist – det är hög tid för Sverige att leva upp till sina liberala och frihetliga värderingar och tänka om kring rätten till insemination.

I Sverige finns en lagstadgad rätt att få hjälp med insemination. Lagen ger heterosexuella par och, sedan 2005 även lesbiska par, rätt till medicinsk hjälp och stöd genom processen från insemination till barnafödsel. Insemination med donatorsperma kan ske på fem sjukhus i Sverige och de barn som blir till kan när de blir vuxna få reda på spermadonatorns identitet. Det är varje landsting som avgör vilka regler som skall gälla för insemination. Men lagen sträcker sig inte hela vägen – ensamstående kvinnor berörs nämligen inte.

Trots att de flesta av våra grannländer – däribland Danmark – tillåter insemination av ensamstående kvinnor fortsätter Sverige att släpa efter och säga nej. Många barn idag växer upp med en förälder men ensamstående kvinnor som önskar barn hänvisas utomlands. Så bör det inte vara.

Om en kvinna väljer bort att ingå i en relation men önskar barn – och donatorer finns – borde det vara självklart att möjligheten till insemination finns även i Sverige. Det är dags att tänka om.

 Isabella Jernbeck (M)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: