Skamligt, Piteå!

9 Mar

Alla förfasades vi nog i höstas när vi såg TV-reportaget om äldreomsorgen i Piteå. Dementa gamla människor irrade omkring planlöst, halvnakna i skumrasket i korridorerna på sitt äldreboende på natten, utan personal i närheten. Det kändes så långt från god vård och värdigt liv man kan komma. Inget sätt jag skulle vilja avsluta mitt liv på i alla fall.

Bättring lovades omedelbart av det socialdemokratiska kommunalrådet. Nu, ett halvår senare, verkar kvalitetsbristerna bestå. Socialstyrelsen hotar nu med skadestånd i miljonklassen, rapporterar media.  Bra att de tar i med hårdhandskarna!

I februari skrev samtliga chefer på de 14 äldreboendena i kommunen ett brev till socialnämnden och hävdade att vården varken är god eller säker (Piteåtidningen). Liggsåren ökar, felmedicineringarna stiger och varje boende får inte sina individuella behov tillgodosedda. Kommunalrådet försvarar sig med att bemanningen ökat från 0,75 till 0,777. Men ärligt talat – tror han verkligen att 0,027  i ökad personaltäthet är avgörande för kvaliteten? Kvalitet handlar inte bara om de futtiga minuter som detta innebär i praktiken. Jag tvivlar inte en sekund på att personalen gör så gott de kan. Men har de rätt förutsättningar? Hur ser organisationen och ledarskapet ut? Hur ser delaktigheten och inflytandet lokalt ut? Möjligheten till kompetensutveckling? Det är så mycket som påverkar kvaliteten.

Om de styrande i Piteå inte insett detta, så blir Piteås resa till att få en bra äldreomsorg rätt lång. Vi har skärpt lagen och tillsynen för att klämma åt kommuner som Piteå och tvinga fram förändringar. Att strunta i eller inte vidta tillräckligt kraftfulla åtgärder för att skapa god kvalitet blir dyrt.

DN, SvD, Piteåtidningen, Aftonbladet,

Annonser

Ett svar to “Skamligt, Piteå!”

  1. Erik 9 mars, 2011 den 09:26 #

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Pite%C3%A5_kommun#Mandatf.C3.B6rdelning_i_valen_1970-2010

    Sedan åtminstonde 1970 har sossarna haft total makt över Piteå kommun i kommunvalen och således även demenshuset som är en kommunal verksamhet. Detta är resultatet av sossarnas välfärdslögn. Om erbjudandet verkar vara för bra för att vara sannt så är det mest troligt fallet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: