Drogtester inte så farliga

15 Mar

Den andra juni 2010 ändrade vi lagen så att det blev möjligt för polisen att drogtesta ungdomar under 15 år utan vårdnadshavarens samtycke. Givetvis måste det finnas misstanke om att ungdomen använder droger och det får ske först efter beslut av åklagare. Det är ingen slentriantestning det handlar om.

Tyvärr kan det vara nödvändigt. Drogmissbruk börjar ju inte alltid efter 15-årsdagen. Jag förstår inte att det ska vara så kontroversiellt, det är ju för ungdomarnas egen skull. Ett sätt att visa att man faktiskt bryr sig. Det är för lätt att vända bort blicken och inte vilja se när man tror att någon använder droger. Det ska aldrig vara okej.

Nu finns en första uppföljning av hur det gått. GP rapporterar att 48 ungdomar testades första halvåret i hela landet, dvs hösten 2010. Och nästan alla prov var positiva.  Testerna förefaller alltså rätt väl avvägda.

Frågan är hur oppositionen ställer sig nu. I somras var de kraftigt emot och talade om att polisen skulle överutnyttja möjligheten. Nu har man fått vetskap om att 48 ytterligare ungdomar använder droger och kan sätta in hjälp och stöd som kanske inte annars varit möjlig. Säkert har man också upptäckt någon som felaktigt stämplats som missbrukare och därmed kunna ”rentvå” honom eller henne.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: