Valfrihet en viktig kvalitetsfaktor

15 Mar

Idag skriver jag på Newsmill om behovet av mer valfrihet i vården och omsorgen.

Det är konstigt att vi fortfarande, sådär 20 år efter de första valfrihetsreformerna, ska behöva diskutera om vi är för eller emot alternativ till de offentliga verksamheterna. Vart har socialdemokraternas förnyelse tagit vägen? Jag minns deras 90-talsprogram som tydligt signalerade öppenhet för månfald och valfrihet, men väldigt lite har hänt och debatten är kvar från tiden dessförinnan. Och partiledaren in spe, Håkan Juholt, markerar skiljelinjen ännu tydligare och vill avskaffa valfriheten inom vården.

För mig är valfriheten ett av de grundläggande skälen till att jag engagerat mig politiskt. Varje människa borde får rätt att själv välja hur vården, omsorgen, skolan etc ska utformas och vem man vill anlita. Det ska inte politiker eller tjänstemän göra. Kvalitet är subjektiv och handlar ofta om bemötande. Det är individuellt och var och en av oss måste få avgöra vad vi själva tycker är bäst. Det handlar om att erkänna att vi alla har rätt att bli respekterade för våra egna åsikter, få inflytande över våra egna liv. Det som kan välja till det man tycker är bra och bort från det man inte gillar har makt. Den makten ska patienten ha.

Valfriheten fordrar att det finns olika alternativ att välja mellan och att dessa alternativ behandlas lika vad gäller regler, mål, tillsyn, uppföljningar och ekonomisk ersättning. Det är den enskildes behov som ska avgöra, inget annat. Ska det vara så svårt för de röda att hålla med om år 2011?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: