Socialbidragen ökar och minskar

30 Mar

Socialbidragen ökade rejält förra året. Det är inte så konstigt, med tanke på den internationella finanskrisen som gjorde att jobb försvann 2008 och 2009. Om man inte får ett nytt jobb så kan socialbidrag vara sista möjligheten till försörjning.

Under hela 2010 kostade detta yttersta skyddsnät 11,8 miljarder. Nästan 1 miljard i månaden. 2009 var kostnaden 11,1 miljarder. Min förhoppning är att man kan lyckas minska antalet familjer som inte klarar sin egen försörjning i år. Den fattigdom som socialbidrag är ett tecken på måste bekämpas.

En av socialpolitikens främsta uppgifter måste vara att se till att människor kan leva ett så självständigt och fritt liv som möjligt. Vi gör det genom stöd och hjälp på olika sätt, men också genom att se till att människor kan försörja sig själva och sina familjer.

Här ser det ut som om man är olika framgångsrika i olika kommuner. Idag hade vi förmånen att träffa kommunalrådet Pehr Granfalk i Solna, en kommun som lyckats bryta långvarigt socialbidragsberoende. Och det har inte skett genom att man är omänskligt restriktiv, utan genom att se till att alla som söker socialbidrag därför att de inte har jobb också får ett jobb. På det sättet lyckas de få ungefär 150 personer varje år i permanent egen försörjning. Det låter enkelt, och är det säkert. Ingen rocket science direkt.

Men det kräver ett ändrat mind-set. Människor ska inte in i den omhändertagandekultur som för ofta finns på socialförvaltningarna. Solnamodellen innebär att man snabbt rustar människor med den kompetens som krävs för att få jobb och har intensiv coachning och kontakter med företag för provjobb etc. Och då lyckas de.

Frånsett de viktiga mänskliga värdena man vinner med detta synsätt, så slipper kommunen lägga pengar på socialbidrag i onödan. Förra året var kostnaderna 29 miljoner, 14% lägre än under 2009. Grannkommunen Sundbyberg har kostnader på 58 Mkr, fast det är en kommun som nästan är hälften så stor (Solna har 68 000 invånare och Sundbyberg 39 000). Om Solnas kostnader skulle vara lika höga per invånare räknat som Sundbybergs så skulle de behöva lägga 101 miljoner på socialbidrag, dvs 72 mkr mer än vad man faktiskt gör. Det är gigantiska resurser som i stället kan läggas på skolan eller äldreomsorgen.

Exemplen Solna och Sundbyberg är rätt talande. Det är likartade kommuner med ungefär lika stor andel utrikes födda invånare och finns på exakt samma arbetsmarknad. Men det skiljer i styre. Solna är moderatlett och Sundbyberg s-styrt. Kanske kan det vara en del av förklaringen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: