Fattigdomen ska bort

31 Mar

Om fler ska få makt över sina liv så måste vi bekämpa fattigdomen, skriver jag tillsammans med partisekreterare Sofia Arkelsten i Aftonbladet idag. Det handlar om vår moderata ambition att minska barnfattigdomen.

Artikeln har legat hos Aftonbladet sedan mitten av februari, så det var ju roligt att den kom in. Och den känns ju högaktuell efter Håkan Juholts inhopp i helgen. Fast hans beskrivning av barnfattigdomen som närmast explosionsartad den senaste tiden är såklart inte sann. Antalet barn i fattiga familjer har halverats de senaste 15 åren. Antalet steg tyvärr lite 2008, p g a finanskrisen, men var fortfarande lägre än någongång under socialdemokratisk regering.

Nåja, vår ambition från moderaterna är att minska antalet barn som lever i familjer som behöver socialbidrag för sin försörjning från dagens 140 000 till under 100 000 år 2015. Ambitiöst, men realistiskt.

Vår tämligen enkla analys till varför människor är fattiga är att de inte har tillräckliga inkomster därför att de inte har ett jobb. Därför blir jobbpolitiken helt avgörande om vi ska nå målet. Det är inte bidragspolitiken som långvarigt kan minska fattigdomen. Det är jobb som skapar rikedom.

Samtidigt vet vi att vissa barnfamiljer har en sådan stor försörjningsbörda att de hela tiden lever på marginalen. Ensamstående med många barn hör dit. Här krävs särskilda insatser. Hur kan de stödjas ytterligare?

Annonser

Ett svar to “Fattigdomen ska bort”

  1. Joel 30 oktober, 2011 den 06:13 #

    Jag var under uppfattningen att ni inte tror på fattigdom i Sverige? (http://rfhl.se/rfhl15/index.php?option=com_content&view=article&id=390:besokavverkligheten&catid=40:lar-socialpolitik&Itemid=30)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: