Nu ser de spöken

1 Apr

8 läkare varnar idag på DN Debatt för att Storebrorsamhället breder ut sig och att vår personliga integritet hotas. Vad är det för spöken de ser, som jag inte ser?

Det handlar om de sk kvalitetsregistren inom vården. Syftet med registren är att höja kvaliteten i vården, att lära av vad andra gör, att se vilka behandlingar som är mest framgångsrika, att se nya biverkningar av olika läkemedel etc.

Kvalitetsregistren finns för olika diagnoser, SveDem handlar om demensvården. Palliativregistret om vården i livets slutskede. Det finns diabetesregister och massor av andra.

Såklart att det finns problem med registren. Det är för få som använder dem vilket gör att underlaget inte alltid är tillförlitligt. Några är krångliga och tidsödande att fylla i. De kanske ger en för smal bild, vissa patienter kan ju finnas med i olika register eftersom de har olika sammansatta vårdbehov. Därför pågår ett arbete att utveckla och förbättra och samordna. Det är ju utomordenligt bra för patienterna. Och självklart ska det ske med högsta skydd för personlig integritet.

Vården måste ständigt höja kvaliteten, det är jag säker på att dessa 8 läkare också inser. Men de misstänkliggör arbetet med att höja kvaliteten, utan att själva tala om vad de vill. Det är alltid lätt att säga nej, men vad säger de ja till? Hur ska man lära av varandra om det inte finns några gemensamma register där man delar med sig av sina erfarenheter? Tystnad, tystnad, tystnad. Jag har lärt mig att man alltid ska fråga efter alternativet, det duger inte att bara vara emot.

Jag tycker inte att de har några hållbara argument i sak heller. Dessutom är deras argument emot registren mer av karaktären att teknik alltid kan missbrukas. Och så försöker de på klassiskt vänstermanér misstänkliggöra privata företag, i det här fallet läkemedelsbolag.

Rätt trist att läkare har den synen, jag hoppas att de läkare jag behandlas av (och betalar skatt till) är nyfikna på det nya, ständigt utvecklas och hänger med i nya behandlingsmetoder och vad nya mediciner kan göra. Eller jag förutsätter det faktiskt. Jag vill inte bli opererad med en gammal skalpell om det finns titthålskirurgi.

Jag funderar lite över varför de skriver under artikeln som läkare. Deras argument har ju inte med deras kompetens som läkare att göra. Ingår det i läkarprofessionen att bedöma teknikens säkerhet? Eller FRA-lagens påverkan?

Jag kan inte riktigt bli fri från tanken att de klär sitt eget teknikmotstånd i läkarrock för att det ska öka trovärdigheten i argument som annars inte är så hållbara. Läkarförbundet tycker att kvalitetsregistren är en bra metod för att förbättra vården.

Eller är det ett aprilskämt?

Bloggen OmVård har en bra kommentar om fördelarna med registren, apropå den gångna veckans diskussion om svininfluensavaccinet.

Ett svar to “Nu ser de spöken”

  1. Kerstin Beckman 1 april, 2011 den 02:21 #

    Tack för länken!

    Jag håller med dig, det är frustrerande att de är mot så mycket utan att de berättar vad de vill. Att hitta verksamma behandlingar och eventuella biverkningar borde ju vara något bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: