Pillerimport. Eller export?

3 Apr

Det är trist morgondimma ute, vart tog vårsolen vägen? Därför hamnar jag framför TV:s i stället och ser ett inslag på TV4 Nyheterna om att importen av falska läkemedel ökar kraftig i Sverige. Över en halv miljon doser fastnade i tullen förra året men det är säkert bara en bråkdel.

Såklart att det här är ett bekymmer. Läkemedel är inte ofarliga. Det finns potenta preparat med både avsedd verkan och biverkningar, i synnerhet i kombination med annat (t ex alkohol). De ska tas i rätt doser. Därför har vi inte fri förskrivningsrätt av mediciner i Sverige, det ska skötas av omdömesgilla personer som är utbildade för just detta. Tillgängligheten ökar och det är nätets baksida. Det ser jag ju själv på alla SPAM-mail om Viagra och annat som strömmar in.

Den illegala importen öppnar också för att pillren som säljs inte är vad de utger sig för att vara, allt från sockerpiller till feldoserade. Den som ägnar sig åt sådan här verksamhet spelar med människors liv. Bra att tullen och Läkemedelsverket fokuserar på detta nu. Tidigare i vintras ändrade vi lagen för att göra det enklare att snabbare kunna klassa och kvarhålla nätdroger och andra nya preparat. Det gör att tull och polis bör kunna hålla jämna steg med den illegala marknaden.

Det jag inte riktigt förstår i nyhetsinslaget är avslutningen från Pfizer-representanten. Han hävdar att det land som mest falska läkemedel distribueras ifrån är Sverige. Skulle de tillverkas i Sverige? Eller är vi bara ett transitland? Klart är i alla fall att det fnns alldeles för mycket farliga piller på gatan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: