Beundransvärda BRIS

5 Apr

Den här veckan och nästa har jag en praoelev, Niclas som går i 8:an på Eklidens skola i Nacka. Han skuggar mig för att se vad en riksdagsledamot gör och bloggar om det här. Kul och lärorikt även för mig.

Idag har vi gjort studiebesök på BRIS. På förmiddagen fick vi höra mer om verksamheten och nu i kväll var jag där och såg alla volontärer ”in action”. Vilket beundransvärt arbete de gör! Man blir glad långt in i själen över all den medmänsklighet som finns och hur många som vill bidra för att andra ska få det bättre. De gör strålande insatser, ovärderliga. Kan förstås aldrig ersätta myndigheternas insatser, men är ändå ett omistligt komplement som alltid står på barns sida och alltid är beredda att lyssna.

Kvällens kontakter handlade bl a om olycklig kärlek, en kille som höll på med droger, oro för att ett syskon skulle göra sig illa, upprördhet över elaka klasskamrater. Och en portion bussamtal. Lugna, professionella och vänliga kontaktpersoner, även efter den tionde busringningen. Men varje samtal som man känner gör nytta måste vara värt allt. Själv skulle jag nog känna frustration över att inte kunna göra mer och över att inte få veta hur det går längre fram. Men man får väl vara nöjd med den insats man kan göra. Förhoppningsvis är samtalet vägen in till ett bättre liv för ett utsatt barn.

Annonser

3 svar to “Beundransvärda BRIS”

 1. harry 7 april, 2011 den 01:14 #

  Busringningar är också ett sätt att visa att ”se mig, här är jag” och det vet säkert de som arbetar med BRIS. Men som du säger är det fantastiskt att det finns människor som bryr sig om och inte gör det för att de har betalt. Äkta omtanke behövs verkligen på detta område.

  • matsgerdau 7 april, 2011 den 06:45 #

   Verkligen, omtanken behövs. De gör storartade intesatser.

 2. Marie 18 april, 2011 den 10:05 #

  Bris är fantastiska – men de barn som ringer för att prata om utsatthet som våld och övergrepp – här kan Bris bara lyssna – vägleda till vem att höra av sej till – många barn tror att de kan ringa till BRIS och få faktisk hjälp –
  Vem går in i enskilt fall?
  Vem får hjälpa det barn där vårdnadshavare misstycker att barnets behov av vård är befofad? Vilken förälder som gjort sitt barn illa vill att barnet berättar det för de som kan hjälpa? Att låta sitt barn berätta, innebär konsekvenser åt förövaren – vem kan belysa eller göra något för att verkligen skydda de små som kanske bara en gång orkar be om hjälp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: