Maten: en het potatis

11 Apr

Ofta när man pratar om sjukvården så står nya behandlingar, moderna tekniska möjligheter och intelligenta läkemedel i centrum. Idag har jag tittat på något helt annat, men lika viktigt, på Södersjukhuset. Maten.

Utifrån patientens perspektiv så är maten kanske det enda avbrottet under dagen. Många patienter är dessutom äldre och lite undernärda när de kommer in och behöver verkligen energirik mat för att friskna till fort. Maten har alltför länge varit en bortglömd faktor. Hela matsituationen är viktig, det ska dofta, smaka och se aptitligt ut. Det tycker jag att det gjorde på Södersjukhuset.

Jag fick följa hela processen, från råvarornas ankomst i storköket tills den åts av patienterna på en avdelning. Kökspersonalen lagar upp till 80 olika rätter 2 gånger om dagen året runt och uppåt 2 000 portioner vid varje måltid. Mängden rätter beror på allergier, vilken typ av kost varje patient behöver, konsistens etc. Här får det inte bli fel.

Just sjukhusmaten ställer inte bara oerhörda krav på säkerhet (för allergier, smitta etc) och hygien, utan också på flexibilitet. Och det visade de verkligen. Minutiös hygien, täta temperaturtagningar och glatt humör löste det mesta.

Personalen på ortopedavdelningen berättade bl a om hur man tidigare mest fokuserat på att patienterna druckit tillräckligt, men inte på vad. Nu gav de grädd-shots som ”medicin” för att kroppen skulle återhämta sig från den enorma påfrestning som en operation är. Och leantänkandet hade verkligen genomsyrat allt, från var saker ska stå i kylskåpet till att de samlat ansvaret för telefonen till en person och på så sätt undviker tidstjuvar och irritationsmoment.

Jag blir alltid så glad när jag träffar människor som är stolta över sitt jobb och verkligen anstränger sig för att göra sitt yttersta. Jag träffade många sådana idag. Vårdens hjältar.

På bilden får jag provsmaka en kryddig chilisås som serverades till dagens kyckling med ris. Eftersom jag har så lite hår på huvudet så slapp jag ett sånt där gräsligt hårnät.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: