Debatt utan (s)var om vårdval

4 Maj

Vårdföretagarna hade årsmöte idag. Jag och min motsvarighet på s-sidan, Lena Hallengren, förgyllde deras dag med en politisk diskussion om valfrihet, vårdval, vinst i vården och hur vi ska klara välfärdens finansiering framöver.

Jag upplevde inte så många svar från Lena Hallengren. Hon kunde inte svara på utfrågarens uttryckliga fråga om S vill förbjuda vinster. Lite svävande, typ att S accepterar privata alternativ och då måste de ju ha rimliga villkor. Jag blir ju lite orolig över signalerna från oppositionen. Hur ”svårt” blir det för S att ge efter för stenhårda krav från V om vinstförbud, valfrihetsinskränkningar etc? Det är ju just där det kommer att landa. Vad blir vänsterns pris för att stödja S?

Vårdvalen är en hjärtefråga för mig. Inte heller här gav Hallengren några svar, mer än att de är emot etableringsfriheten. Men det är ju just det som skapar förutsättningar för riktig valfrihet! Vårdvalet löser inte alla problem, men det flyttar makt från det offentliga till den enskilda och det finns en oerhörd kraft i det. Det tvingar fram en lyhördhet hos vårdgivarna, annars blir man bortvald av patienterna. Det här förstår inte socialdemokratena riktigt.

Det finns fortfarande en avgörande ideologisk skillnad mellan oss och socialdemokraterna när det gäller valfrihet. Det syns i vardagen. I S-styrda landsting är valfriheten betydligt sämre, för att inte tala om s-styrda kommuner. 97 av 120 S-styrda kommuner vägrar införa valfrihet i äldreomsorgen exempelvis. Det talar sitt eget språk.

Jag skrev en en artikel med sådana frågor på Politikerbloggen idag. Väntar på svar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: