Vem representerar man i en debatt?

5 Maj

Idag har jag varit på debatt som Svensk Vård arrangerade. Svensk Vård är en ganska nystartad branschorganisation för privata verksamheter inom vård, behandling och omsorg – många små (och några större) behandlingshem och LSS-boenden.

Denna gång mötte jag frejdiga Johanna Graf, S-oppositionsråd i Solna. Hon slog åt alla håll som lockade till skratt men jag undrar om åhörarna inte satte skrattet i halsen.

Debatten handlade mycket om lika villkor mellan kommunala och privata enheter, något som åhörarna självklart tycker är viktigt men inte fungerar idag. Det gäller olikheter vid tillståndsgivning, tillsyn och ekonomiska förutsättningar. Kommunerna och Socialstyrelsen fick sina fiskar varma.

Min, och moderaternas uppfattning, är att vi ska skapa så likvärdiga villkor som det bara är möjligt. Det sa sig Johanna också vilja och hon hade absolut inget emot om allt blir privat så länge man har bra kvalitet. Det är ju inte direkt den linjen socialdemokraterna i riksdagen driver. Tvärtom motarbetar de privata alternativ så mycket de kan (och vågar).

Hon tog åt sig äran av att Solna har välfungerande kvalitetssytem och många alternativ men jag ger mig katten på att hennes parti har reserverat sig emot det mesta som gjorts av Alliansen.

Hon hävdade att det var socialdemokraterna som införde friskolereformen och att det inte alls är så att S-kommuner motarbetar valfrihet, att S har lämnat den diskussionen bakom sig för länge sedan.

Hm. Hur kommer det sig då att 100 av 120 S-styrda kommuner vägrar tillåta valfrihet i hemtjänsten eller privata äldreboenden? Eller motsätter sig varena ny friskoleetablering?

Frågan man måste ställa sig är ju vem man representerar när man deltar i en debatt. Sig själv eller partiet? För egen del utgår jag alltid från att det är partiets uppfattning och resonemang som efterfrågas, inte min personliga åsikt. Utifrån Grafs uttryck tror jag att hon gör precis motsatt tolkning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: