Rättvis vård ett absolut krav

6 Maj

Det är bra att DNnu lyfter fram det samhällsproblem vi moderater försökt föra upp i flera år. Det är ett angeläget samhällsproblem. Och som av en händelse hade vi ett seminarium om ”den orättvisa vården” på Sverigemötet idag.

I högtidstalen berömmer vi oss för att ha en bra vård för alla, men nu när vi följer upp hur det faktiskt ser ut så ser vi en smutsig verklighet. Rika och välutbildade nyttjar mer vård än fattiga och lågutbildade. Det är skämmigt! Det är så klart inte medvetet från någons sida, men välutbildade har säkert lättare att prata för sig, vet hur man ska få det man vill ha, vilket läkarna kanske viker för i viljan att vara tillmötesgående. Den som inte vet hur man navigerar i vårdmyllret och inte har kontakter och inte kan artikulera sig lika tydligt får en sämre vård.

Självklart reagerar jag negativt på det här, helt oacceptabelt. Hälso- och sjukvårdslagen talar om en likvärdig vård för hela befolkningen, det är vårt absoluta krav. Nu vänder vi på alla stenar, efter åratal av socialdemokratisk förnekelse. Orättvisor ska upp till ytan och åtgärdas. Vi ser olika kötider mellan landstingen för olika åkommor. I Örebro får man vänta mer än 4 månader på en gråstarrsoperation, i Stockholm kan man få den inom 4 veckor. Vi ser olika tillgång till den senaste behandlingen. Vi ser olika tillgång till moderna och effektiva läkemedel som lindrar smärta och förlänger livet. Det är okej att vissa landsting går före, men inte okej att vissa kommer så långt efter. Det duger inte.

Ju mer av öppna jämförelser mellan landstingen, desto bättre. Vi måste börja redovisa på nya sätt, så att vi ser skillnaderna inte bara mellan kvinnor och män. Vi borde se på socioekonomisk nivå, ålder, utbildningsnivå etc också. Vi måste stärka patientens ställning (utredning pågår!) och det vore bra att man som patient också kan utkräva sin rätt på något sätt. Vi behöver se till att informationen till patienterna blir bättre och mer tillgänglig, så att vi alla kan bli medvetna vårdkonsumenter och förstår vart vi kan vända oss. Vi måste införa reell valfrihet för alla, inom fler områden än primärvården, det har bidragit till ökad tillgänglighet framför allt i socioekonomiskt svaga områden. Vi måste ta bort köerna och här har kömiljarden varit framgångsrik.

Bara att kavla upp ärmarna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: