Spelberoende måste få hjälp

11 Maj

Tillsammans med kollegan Metin Ataseven träffade jag föreningen Spelberoende i Stockholm. Spelberoende är ett ganska dolt och ouppmärksammat problem. Men många spelar bort allt de äger och har och fastnar i lånehajars nät.

Vi lärde oss att det mest är män som är spelberoende, att spelmaskiner är vanligast att missbruka följt av nätpoker och trav, men att även bingo och world of warcraft finns med på listan. Det är inte bara spel om pengar som kan skapa problem. Överdrivet spelande skapar frånvarande föräldrar eller ungdomar och beteenden som gör att hela livet kretsar kring spelandet.

Jag vill inte förbjuda spelande, lika lite som jag vill förbjuda alkohol. Det ville inte föreningen för spelberoende heller. Alla inser att spelandet finns och om det inte är lagligt så kommer det svarta spelklubbar som är mycket värre. Och nätet går inte att reglera, om vi inte gör som Kina förstås och det hoppas jag att ingen vill. Nej, i stället måste vi se till att det finns hjälp att få. Spelberoende är ett beroende som annat beroende. Det är ett sjukligt beteende som man kan få hjälp att hantera. Här kan samhällets insatser bli bättre och med tanke på de vinster som spelbolagen gör så vore det inte mer än rätt att en del av detta avsätts för vård av dem som får får problem.

Annonser

2 svar to “Spelberoende måste få hjälp”

 1. harry 12 maj, 2011 den 09:27 #

  Spelberoende ska liksom alkoholberoende stävjas innan det blir till. Vi får heller inte glömma det personliga ansvaret när det gäller att hushålla med de ekonomiska medel man har till sitt förfogande. Hushållsekonomi borde ingå som skolämne på högstadiet och gymnasiet.
  Men ska vi ta bort det ansvaret och ge stöd åt dem som har fastnat i skiten, så ska självklart pengar tas från dem som aktivt medverkar till att skapa beroendet, spelbolagen. Det borde kosta att få inleda människor i frestelse, precis som det finns avgifter när det gäller rätten att skita ner luften.

  • matsgerdau 12 maj, 2011 den 12:13 #

   Ja, visst ska missbruk stävjas innan de inträffar och alla har vi ett personligt ansvar för våra egna liv. Här finns nog mer att göra.
   Hushållsekonomi ingår i ämnet hem- och konsumentkunskap i skolan, men man ju verkligen diskutera om det inte borde vara mer av det med tanke på att vi förväntas ta allt större personligt ansvar för pensioner, SMS-lån och det allt större utbudet av finansiella tjänster. Här har skolan inte riktigt hängt med tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: