Unga och missbruk

12 Maj

Tillnyktringsrum på akutmottagningen.

 Ett intressant studiebesök denna vecka gjorde jag och Isabella Jernbeck på Maria ungdom som är en mottagning som tar emot unga där misstanke om missbruk föreligger. Eftersom man handskas med drogpåverkade personer samarbetar man nära med polisen. På mottagningen finns tom en liten polisstation där man kan utföra förhör och provtagningar.

På mottagningen finns en akutverksamhet, dit påverkade unga hamnar och där man göra en första medicinsk bedömning. Man har också en specialistöppenvård som erbjuder behandling till unga som är i riskzonen för att utveckla ett beroende. Utöver detta har man även en tjej- och killavdelning där man har en unik kunskap om problem som berör droger och sexualitet. Här finns kunskap om kombinationen mellan tex ett missbruk och olika former av diagnoser såsom olika former av autism eller bipolära diagnoser. Man har också kunskap om ”hederskulturer” och arbetar annorlunda med tex föräldrakontakt i fall då man har att göra med unga från familjer som utövar hederskultur.

Något som de läkare vi kom i kontakt med ville lyfta fram är vikten av ett förebyggande arbete samt att hjälpinsatser måste sättas in tidigt. Skolan, menar man, har därför en viktig roll i att tidigt upptäcka barn och unga i riskzonen.

Besöket var lärorikt och det övergripande intryck vi fick var att man driver en seriös verksamhet, besitter en djup kunskap och är måna om att göra uppföljningar. Eftersom Maria ungdom också finns i flera kommuner runt om i landet, i form av Mini-Marias, skulle det vara intressant att besöka några av dessa. Vi måste ju komma ihåg att förutsättningarna i olika kommuner är väldigt olika samt att vissa saker kan vara knutna till storstad respektive småstad.

Metin Ataseven

Annonser

Ett svar to “Unga och missbruk”

  1. Marie 12 maj, 2011 den 04:47 #

    Tänk så bra det skulle vara om barn med känt arv kunde få utredas redan innan skolstart för ev risk zon diagnos i förebyggande omtankes syfte.
    Upp till 80% Neuropsykiatriska Diagnoser som ADHD/Autism är nedärvda säger statistiken.
    Så många fler barn vi skulle kunna få möjlighet att hjälpa i tid då!
    //Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: