SMS underlättar

18 Maj

Idag kom Socialstyrelsen med ett uppskattat besked. Det blir tillåtet att skicka ut kallelser till läkar- och tandläkarbesök via SMS och e-post.

Man kan flyga och åka buss med SMS-biljett. Man kan deklarera med SMS. Man kan göra bankaffärer i mobilen. Men en enkel kallelse till vårdcentralen måste man få på papper. Tills nu. Äntligen. Ibland upplever jag att det bästa blir det godas fiende.

Informationssäkerhet är jätteviktigt, men hinder ska övervinnas och risker minimeras. Alla vet väl att brev på posten kommer bort? Jag tycker att tekniken ska utnyttjas för att underlätta vardagen för oss alla och i vården finns många vinnare med enklare rutiner. Så länge man har godkänt att få kallelser på det sättet ser jag inga problem, det är ju närmast bisarrt att det år 2011 är förbjudet.

Det går framåt, även om det är lite långsamt ibland. Och man kan ju undra om man måste ha centrala direktiv om allt också eller om det är upp till varje landsting eller vårdgivare att tänka själv och ta ansvar för sina beslut…

Lämna en kommentar