Grund för avsked

21 Maj

Marks kommun utanför Borås i Västergötland har omtalats den senaste tiden för väldigt märkliga turer med omhändertagna barn. Socialstyrelsen har riktat skarp kritik mot kommunen för brister i hanteringen i två av tre fall. På sin hemsida beskriver sig kommunen som ”här är det läge för det goda livet”. Jag vet inte det, jag.

Nu har ett nytt fall uppmärksammats. Igår hämtades tre syskon från skolan och förskolan och kördes till hemlig ort. Jag är inte insatt i fallet och kan inte uttala mig om det är rätt eller fel. Men omständigheterna, som de beskrivs i media, kring omhändertagandet känns ju helt förfärliga.

Socialtjänsten i kommunen ville göra ett omedelbart omhändertagande av barnen och kontaktade den centerpartistiska ordföranden i socialutskottet. Hon avslog denna begäran eftersom hon inte tyckte att det fanns tillräckligt starka skäl. Efter två timmar gjorde socialtjänsten ett nytt försök med ordföranden, men fick återigen nej. Då kontaktade de den socialdemokratiska vice ordföranden som beslutade om omhändertagandet och några minuter senare var barnen bortförda, direkt från skolan. Så gör man inte ens när människor ska utvisas från Sverige om de inte fått asylansökningar beviljade.

Så kan man inte göra. Jag har suttit i en socialnämnd och varit med om sådana här fall och vet att det är bland det svåraste man kan göra. Att ta barn från sina föräldrar är oerhört integritetskränkande och uppslitande, såväl för barnen som för föräldrarna. Man måste ha mycket mycket starka skäl för att göra det.

Enligt lagen är det socialnämnden som har ansvaret att göra den svåra bedömningen. Socialnämnden kan delegera akuta omhändertaganden till en person. Ofta brukar det vara ett rullande schema där en har jour och någon annan bakjour om man av någon anledning inte får tag på den första personen. Tjänstemännen kontaktar den som har jour om de finner det befogat att göra ett omedelbart omhändertagande och den jourhavande personen beslutar. Senare ska akut-beslutet prövas av socialnämnden och förvaltningsrätt. Man kan ha olika uppfattning om det här är rätt modell, om lekmän och politiker ska fatta så avgörande och svåra beslut, men nu är lagen sådan.

Tjänstemännen måste inse att de jobbar i en politiskt styrd organisation, att politiken bestämmer. Accepterar man inte det så bör man nog söka sig till ett annat jobb. Om politiken bestämmer en sak så är det vad som gäller, oavsett om tjänstemännen gillar det eller inte.

Att gå på ansvarig politiker två gånger och inte få gehör för sina åsikter och därefter gå till en annan politiker för att få det önskade beslutet är ett helt häpnadsväckande agerande och borde vara grund för avsked. Så får det inte gå till.

Det är lika häpnadsväckande i det här fallet att vice ordföranden fattar beslut som går rakt emot ordföranden, dvs den som är utsedd att fatta beslutet. Då tar man sig befogenheter som man inte har. Det finns ju redan ett beslut i ärendet. Det borde kommunens revisorer granska och bedöma om det finns skäl att inte bevilja ansvarsfrihet.

När frågan prövas i förvaltningsrätten får vi en bedömning av skälen att omhänderta barnen i det här fallet var tillräckligt starka. Och socialstyrelsen borde återigen granska Marks kommun, situationen verkar helt rättsosäker. Men oavsett detta så är hela hanteringen vansinnig.

Jag undrar om det finns en politisk dimension i detta också, att borgerliga politiker mer ser till familjerna och socialdemokraterna har mycket lättare att skilja barnen från sina föräldrar? Besluten i kommunens socialnämnd tyder på det, eftersom socialdemokraterna i flera fall vill omhänderta barn trots att det inte finns sakliga skäl.

Aftonbladet, Aftobladet igen, GP, DN, Borås Tidning,

Annonser

3 svar to “Grund för avsked”

 1. Pierre 21 maj, 2011 den 03:15 #

  ”Socialstyrelsen har riktat skarp kritik mot kommunen för brister i hanteringen i två av tre fall”

  Detta blir fel även om tanken är rätt så uppstår syftningsfel. Det får en tro att Socialstyrelsen bara granskade tre fall och det var fel i två av dessa. Själva verket granskade Socialstyrelsen över 140 utvalda ärenden och fann större brister i två tredjedelar (2/3) av dessa. Detta medförde att det var fel i 98 fall.Har inte de exakta siffrorna i huvudet så reserverar mig för fel.

  Och alla i kommunen gillar inte heller kommunslogan under rådande förhållande och det beror inte enbart på socialskandalerna även om denna bit är enskilt den största delen i missnöjet.

  http://nykommunsloganimark.wordpress.com/

  • matsgerdau 24 maj, 2011 den 08:54 #

   Du har rätt, det ska så klart vara ”i två tredjedelar av fallen” som kommunen fått kritik av Socialstyrelsen. Jag noterade också att det var en hel massa ärenden som granskats och det blir ju extra allvarligt att problemen är så omfattande. De styrande har verkligen lite att bita i nu för att både rätta till bristerna och skapa förtroende för ett av samhällets allra svåraste ansvar.

 2. Marie 26 maj, 2011 den 10:22 #

  Det skrammer att socialsekreterare far fatta beslut utanfor egna ansvars omraden, utanfor utbildningsomraden, de far lov att spekulera och anta,
  Det beskrivs vad som helst utifran anmalningar inkomna.
  Lov att skriva vad som helst innan utredning skett kan ocksa skapa oerhorda men for enskild som familj.
  Att glomma som sa ofta sker att menbedoma de anteckningar som sands utan minsta hansyn till parter kan ge vidare men for livet.
  Till ursakt, att bedomning likt skal till utredning aldrig ledde till att agera vidare. Sa ser inte samhllet pa socialtjanstens agerande!
  Samhallet tror att det som star i anteckningar noterade av socailtjansten har grund och skall vara sanna.
  Sa byts sekreteraren ut i ett komplicerat fall, nasta sekreterare laser in sej pa arendet.
  Hur kan vi da kvalitetsgranska om arendet inom loppet av rimlig tid utg;rs av partiska antaganden och tyckanden i sma stader? Hur ofta sker detta?

  Nasta tanke ar ocksa att notera skarpt’
  Om barn berattar om olust och vanda infor en foralder och kanner trygghet infor den andre. Vem kan forsvara att barn mar bast av att omhandertagas fran bagge forldrarna?
  Vem satter da barnen i fokus?
  Tank er in i situationen,
  Du tror du ska fa hjalp, du tror du har raddat de du alksar genom att tillslut vagat beratta = istallet slits du upp fran allt du kanner vet eller alskar till nytt frammande, ny sang, nya sk foraldrar, som ska vara battre an den som du redan faktiskt bonat och bett att fa bo och stanna hos.
  Vilken manniska tors anmala misshandel eller overgrepp i tron att fa skydd, nar det anda skydd du far ar ett annu storre helvete!?
  Att forlora sina barn, det forovaren hotat dej hela tiden kommer ske om du inte foljer dennes forutspadda plan.
  Skyddar det barnen som far illa eller de kvinnor som misshandlas?
  Nej detta system skyddar bara forovaren.

  Att fa mojlighet till overvakare i hem som dessa borde vara enkel losning tills misstanke utretts, till grundade skal f;r bedomning.
  Overvakaren maste fa ratt att agera och skydda, sa sager inte lagen idag,
  Overvakare eller kontaktperson maste fa ratt till adekvat utbildning och ledande stod eller coach fran socialtjansten.

  Varfor har vi anmalningsplikt i Sverige – nar anda en vardnadshavare har ratt att neka att utredning sker???

  Lyssna pa barnen!
  Var har allt sunt fornuft tagit vagen?
  Hur ska vara barn vaga lita pa ett system som borde skydda dem, nar det i sjalva verket endast satter den som slar och misshandlar, trackasserar och fortalar i centrum for partisk tyckande och tankande fran det varsta av allt

  Manniskor som utovar maktmissbruk!
  Kvalitetsgranskning maste till NU.
  Ingen ska behova vara radd f;r socialtjanstens klor –
  Da ar nagot valdigt fel i vart samhalle.
  Erfarenhet ar allt annat an uppdaterad forskning!

  En foralder som misshandlar och riskerar fangelse nekar barn bade vard och utredning och ratten till allt som FN star for –

  VI TALAR OM SVERIGE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: