Södermalms beroendeteam, Capio Maria

24 Maj

I måndags den 23/5 besökte jag Södermalms beroendeteam, vilket är ett av flera beroendecenter inom Capio Maria som jobbar med öppenvård. På mottagningen finns läkare, sjuksköterskor, professionella behandlare och en jurist för ekonomisk rådgivning. De ca 2500 personer som varje år söker hjälp hos Södermalms beroendeteam får alltså hjälp ifrån flera olika håll på ett och samma ställe.  Sjuksköterskan Tom Beijersten och behandlaren Kicki Bergman berättade om deras olika behandlingsprogram och åtgärder för personerna som kommer och söker hjälp hos dem.

 På Södermalms beroendeteam kommer de i kontakt med människor som har alkohol, narkotika och/eller läkemedelsproblem. Kicki och Tom jobbar framförallt med alkoholberoende hos sina patienter. 12- stegsmodellen och kognitiv psykoterapi är två metoder dem använder sig av.

 Medelådern på dem som uppsöker Södermalms beroendeteam är runt 42 år, men en markant ökning av ungdomar har skett den senaste tiden. Kvinnor är också en grupp som ökat och idag är situationen 60/40, där män fortfarande är den grupp som dricker mest. Bag-in-box ser dem som en bidragande faktor till ett utvecklat alkoholberoende samt dagens förskönade bild av alkohol i media. De tycker media ger en felaktig bild av alkohol där information om alkoholens negativa påverkan inte uppmärksammas. Det är det dagliga intaget av alkohol som är farligast. Att satsa på förebyggande arbete genom information, till både ungdomar och vuxna, och för en tidig upptäckt är enligt Kicki och Tom a och o för en minskning av ett utvecklat alkoholberoende.

 Södermalms beroendeteam är en mottagning som tar tillvara på människor som söker hjälp hos dem utifrån ett brett perspektiv. Att erbjudas hjälp från flera olika håll på ett och samma ställe gör dem unika och framgångsrika i sitt arbete med att hjälpa människor bort från sitt beroende.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: