Oansvarigt med dubblerad vinskatt

26 Maj

Systembolaget föreslår idag att man ska ta ut en särskild skatt på bag-in-boxviner. Bolaget tycker att de är för billiga idag och vill ha samma pris som på flaskviner. Konsekvensen blir att priset höjs med 65 kronor för en box Ecologica och 61 kronor för Zonnebloem.

Det skulle bli en fördubbling av vinskatten. Helt främmande för mig. Men miljöpartiet är helt med på noterna (här). Jag blir alltid lika oroad över med vilken lätthet vissa föreslår fördubblade skatter.

I Sverige har vi principen att öl, vin och sprit beskattas utifrån alkoholhalt och volym, inte efter hur förpackningen ser ut. Det är en bra princip. Alkoholskatten för en Bag-in-box med3 litervin är idag 64,74 kronor (21,58 kr/liter). Förslaget att beskatta själva boxen med 65 kronor extra känns helt orimligt.

Jag tror också att folk i allmänhet skulle bli rätt upprörda om det genomförs. Systembolaget borde vara lite mer måna som sitt rykte och inte komma med sådana här förslag. Genom bra utbud och tillgänglighet till rimliga priser skapat ett stort förtroende för sin monopolställning. Jag ser en risk i att sådana här förslag om fördubblade skatter äventyrar detta. Dessutom skulle prischocken säkert leda till ökad privat import, både laglig och olaglig.

Det hela blir ännu mer märkligt av att ledamöter i Systembolagets styrelse inte heller gillar förslaget. Vad är det för konstigt utspel?

DN, Aftonbladet, SvD, Expressen, GP, Aftonbladet igen, Aftonbladet igen, DN igen,

Annonser

3 svar to “Oansvarigt med dubblerad vinskatt”

 1. Georg Allimatias 27 maj, 2011 den 06:31 #

  Kommer systembolaget att föreslå extraskatt på alla stora förpackningar av sprit, ex.vis på en 75:a Koskenkorva?
  Den är ju billigare per liter än en 37:a!

 2. matsgerdau 26 maj, 2011 den 01:28 #

  Systembolaget har ju redan skickat in sitt förslag till regeringskansliet, verkar lite bakvänt att behandla det i styrelsen efteråt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tänk om alkoholpolitiken « Per pladdrar på - 26 maj, 2011

  […] Förslaget har ännu inte behandlats i bolagets styrelse utan kommer enbart från företagsledningen. Förhoppningsvis stannar förslaget också där. Carl B. Hamilton (FP), som sitter i styrelsen, säger att han tycker att prispolitiken är bra som den är och att ”[m]in förhoppning är att detta bara är en storm i ett vinglas”. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: