Hur skapa en rättvisare vård?

13 Jun

I torsdags kväll hade vi en sk särskild debatt i riksdagen, denna gång om den orättvisa vården och debatten var initierad av vänsterpartiet.

Väldigt viktig fråga som vi moderater försökt att lyfta flera gånger. Det är inte acceptabelt att man får olika tillgång till modern vård beroende på inkomst, kön, etnicitet, ålder, bostadsort, utbildningsnivå, sexuell läggning eller något annat. Men så är det ändå i alldeles för stor utsträckning. Enklast är att se skillnader i köer i landet. Svårare är att mäta bemötandet utifrån olika grupptillhörigheter.

Fredrik Reinfeldt tog bl a upp orättvisan i senaste regeringsförklaringen och jag pratade om det när vi diskuterade det årliga sjukvårdsbetänkandet 6 april. Då pratade V om att man måste förbjuda vinster i vården, om vård för papperslösa och ensamståendeinsemination. Inte om möjligheten att få en rättvis vård. Men det är ju bra att de vaknat upp nu. 🙂

Jag har funderat lite över helgen på debatten. Oppositionen hade ju inget konkret att komma med utan var påfallande tomhänta. Det räcker ju liksom inte att förfasa sig över dagens situation, man måste ha trovärdiga förslag på lösningar också.

Vänsterns enda förslag även denna gång var att förbjuda vinster och allmänt stoppa valfriheten. Socialdemokraterna (representerade av sin nya gruppledare Carina Moberg) stormade också mot valfriheten.

Jag har så otroligt svårt att se att avskaffad valfrihet och förslusttyngda vårdenheter skulle leda till en bättre och rättvisare vård. Det blir bara klasskampsretorik som kanske värmer en och annan inbiten socialist, men inte förbättrar det vården det minsta.

Den stora valfrihetsreformen inom sjukvården var Vårdval i primärvården som infördes 2009. Nu har vi några års erfarenheter. 240 nya vårdcentraler har startat runt om i landet och nya startar fortfarande varje vecka. Patienterna gör 1,5 miljoner fler läkarbesök på vårdcentralerna nu, jämfört med 2006. 

Hur man än vänder och vrider på det så måste väl detta vara positivt för patienterna? Tillgången till vård har ökat väsentligt, vilket bidrar till ökad rättvisa. Det är inte kontakter eller pengar som avgör.

Nu måste vi gå vidare med vårdval inom specialistvården också. För mig är det en maktfråga. Att se till att alla människor kan välja en läkare man har förtroende för. Om alla läkare tvingas förtjäna sina patienter skulle man komma ifrån mycket av bemötandeproblem och få större fokus på patienternas behov.

Och så håller vi på att ta fram en ny patientlag, en läkemedelsstrategi, skärper vårdgarantin och tillsynen, bygger ut läkarutbildningen… Allt detta kommer att leda till att vården blir mer likvärdig i landet och att tillgången till vård ökar.

Jag tror att jag var den enda som tog upp medarbetarnas villkor i debatten. Det är i mötet mellan medarbetare och patient som värde skapas. Vi måste se till att det mötet blir så bra som möjligt och då måste personalen ha rätt kompetens men också makt att forma sin vardag. Ledarskap, organisation, korta beslutsvägar, arbetsvillkor… Medarbetare som trivs och kan påverka gör naturligtvis ett bättre jobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: