Gårdsförsäljning vore bra

15 Jun

Jag förstår inte alltid vad mina Allianskamrater håller på med. Idag skriver annars kloka kollegor på SvD Brännpunkt stolligheter om gårdsförsäljning. De hävdar bl a att landet skulle översvämmas av Jeltsinvodka och att antalet sjukdagar bland män skulle öka med 2,3 miljoner om man får möjlighet att köpa en flaska vin med sig efter ett besök på en liten vingård någonstans i landet.

Allvarligt talat, tror de på det själva? Utredningsförslaget om gårdsförsäljning innebär att man ska kunna köpa med sig en flaska vin efter ett besök på en vingård efter att först ha lyssnat på någon timmes föredrag om vinproduktion. Det gör man inte för att supa skallen i bitar. Smuggling och illegal bakluckeförsäljning till ungdomar är betydligt allvarligare än dyrt gårdsvin. Utredningen beräknar att effekten av förslaget blir ökad försäljning med ungefär 1 glas vin (20 cl) per vuxen svensk och år. Det ger knappast upphov till miljoner sjukdagar. I relation till Systembolagets försäljning, allt som dricks på restauranger och all privat import är det helt försumbart. 

Sån här skräckpropaganda är onyanserad och osaklig. Varför tar de till så grova övertoner? Det vore mer ansvarsfullt att hålla sig till sakliga argument. Men de kanske inte håller…?

Jag tycker att gårdsförsäljning vore ett trevligt inslag i Sverige. Det bidrar till nya jobb, landsbygdsutveckling och tillväxt i hela landet. Vi behöver de jobben. Och det är helt klart förenligt med en restriktiv alkoholpolitik och Systembolagets monopol. Jag tror på människors förmåga att fatta kloka beslut och vilja att ta ansvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: