Narkotikarecepten borde kontrolleras

15 Jun

En landstingsanställd överläkare i Värmland har skrivit ut mängder med narkotikaklassade läkemedel till ungdomar och nu har 2-3 dött (olika uppgifter i olika media). Läkaren är avstängd, vilket känns tryggt.

Jag blir förvånad och lite förskräckt över det här. Det är polisen som nystat upp det hela i och med utredningarna om ungdomarnas överdoser. Då har de hittat stora mängder narkotikapreparat också hos andra ungdomar, alla utskrivna av samma läkare. Det är bra att polisen upptäckt detta. Det allvarliga är att ingen annan gjort det. Nu har polisen anmält läkaren till Socialstyrelsen. Det känns väl som om det skulle vara tvärtom, att Socialstyrelsen anmält läkaren för brottsligt agerande?

Varför ringer ingen varningsklocka när en och samma läkare skriver ut massor av narkotikaklassade läkemedel? Apoteket och Socialstyrelsen borde ha larmat om detta själva och gått till botten med det tidigare. Då kanske ungdomarna fortfarande skulle vara vid liv. Visst, det kan finnas skäl till att en läkare skriver ut mycket narkotikaklassade läkemedel, läkare med många cancerpatienter med svåra smärtor exempelvis. Men varningsklockan borde ringa och utredning göras.

Det är allvarligt och oroande att det finns så mycket narkotikaklassade läkemedel i omlopp och att det blir allt vanligare att missbruka tabletter. Kanske känns det inte lika smutsigt och missbrukaraktigt som heroinsprutor? Tullens beslag ökar dramatiskt men en del preparat kommer säkert från legalt utskrivna recept där läkaren antingen skrivit ut för mycket eller patienten sålt vidare.

Jag skulle gärna skärpa lagstiftningen så att det blir tuffare kontroll av förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel.  Det är nästan lite löjligt när vi kontrollerar varenda skola minst var tredje år trots att man genomgått tillståndsprövning, men läkare kan skriva ut hur mycket narkotika som helst.

Jag tillhör dom som tror gott om människor, kanske lite naivt ibland. Jag är övertygad om att de alla flesta läkare sköter sig alldeles förträffligt. Men det finns uppenbarligen några som inte gör det. De måste känna att någon har koll på dem, att lockelsen att skriva ut för mycket inte förverkligas. En restriktiv narkotikapolitik måste också ta sig an detta.

SR, Nyheterna, NWT, Aftonbladet, SvD, Dagens Medicin, NWT igen,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: