Vården viktig när högervinden blåser

28 Jun

SOM-institutet i Göteborg presenterade idag en bok kallad Lycksalighetens ö (här). Där redovisas befolkningens inställning i olika politiska frågor, förtroende för partiledarna mm. Intressant läsning! En kort sammanfattning: med Alliansregering så blir vi allt lyckligare.

43% säger sig nu stå till höger i politiken, större andel än någongång tidigare sedan mätningarna startade 1986. De som placerar sig till vänster är 32%. Skillnaden mellan höger och vänster har heller aldrig varit större. 59% tycker dessutom att regeringen gör ett bra arbete och de har heller aldrig varit så många förut. Mumma för oss som gillar frihet och tror på individen. Nu gäller det för oss att ta vara på den här varma högervinden och inte backa. Det är ett stöd för mer valfrihet och sänkta skatter och det förpliktigar.

Den viktigaste politiska sakfrågan är föga fövånande jobben (34%, -3 jämfört med förra året). Därefter kommer sjukvården, som ökar i betydelse (29%, +4), liksom trean utbildning (26%, +6). Även äldrevård (14%) och socialpolitik (11%) ökar något och ligger på plats 5 och 6.

Välfärdsfrågorna tonar fram som allt viktigare. Kul för oss som jobbar mer just de frågorna i riksdagen. Vi har gjort en del, men mycket återstår. Köer, kvalitetsbrister och maktlöshet finns fortfarande och vi får rapporter varje dag i media om olika brister. Synd att de inte skriver om det som fungerar och det otroliga jobb som välfärdens medarbetarna gör, men det är klart – det är ju ingen nyhet.

Annonser

Ett svar to “Vården viktig när högervinden blåser”

  1. Magnus Callmyr 28 juni, 2011 den 08:15 #

    Att fokusera det som fungerar leder ju knappast framåt och att saker och ting blir bättre och rättvisare. Det är mängder av områden som varit bortglömda eller som i missbrukarvårdens fall prioriterats ned och skurits ned under snart ett helt decennium.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: