Fuglesang överlever detta också

7 Jul

Christer Fuglesang m fl gör klokt i att ifrågasätta homeopatiska preparats verkningsgrad. Idag skriver de i SvD att de ska ta en överdos av ett homeopatiskt sömnmedel för att offentligt syna preparatet. Bluff eller sant? 10 gånger normal dos av ett vanligt sömnmedel kan vara riktigt skadligt, kanske dödande. Frågan är nu vad 10 gånger homeopatikan leder till. Säkert inte ens en gäspning.

Jag tycker att det är viktigt att det som kategoriseras som läkemedel ska ha en bevisad effekt, att Läkemedelsverket prövar och godkänner det och att eventuella biverkningar framgår tydligt. Hittills har den alternativmedicinska rörelsen inte varit så pigg på att få sina preparat prövade. Det kostar så klart en del, men inte desto mindre är det nödvändigt.

Regeringen är ganska tydlig med att tuffa krav ska ställas på dem som vill använda icke godkända läkemedel och det är bra. Vidarkliniken i Södertälje har levt med tillfälliga tillstånd under flera år men nu har tålamodet trytit. Det går för långsamt att registrera preparaten, därför finns inget tillstånd sedan i mars. Om staten legitimerar en vårdinrättning måste staten också kunna gå i god för att verksamheten leder till resultat för patienterna. Frågan är nu vad Socialstyrelsen gör för att granska verksamheten som drivs utan tillstånd?

Det är inte för inte som kvacksalverilagen finns. Man ska inte utnyttja människors ohälsa och vilja att greppa efter halmstrån i svåra sjkdomstillstånd. Det som marknadsförs som sjukvård och läkemedel måste ha vetenskapligt bevisad effekt, i synnerhet om det betalas med skattepengar.

Vill människor ändå använda andra metoder och preparat än vetenskapligt beprövade så ska det vara upp till dem, men de måste göra det i full förvissning om den obevisade effekten.

SR, SvD,

Annonser

Ett svar to “Fuglesang överlever detta också”

  1. helhetstänkare 10 juli, 2011 den 09:33 #

    … men, men det här är inte Vetenskapens område … det är politikernas … vetenskapens skall förklara vad denna ”Placeboeffekt” är för något t.ex. Rätt och fel hör till domstolar inte till VoF !
    Varför funkade inte sömnmedicin ? Kan det vara den ”dubbelriktade informationen” som förbryllade även Einstein (Alexis Carrell Npris 1912) som saknades ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: