Obegripligt bemötande

8 Jul

Skönt att min farmor och farfar inte bor kvar i Norrköping kan jag säga. Det är inget mindre än en vanvårdsskandal som avslöjats inom delar av äldreomsorgen där. I höstas var det röda Piteå, för någon månad sedan röda Malmö, nu är det röda Norrköping. Det är mycket man kan häpna åt, både agerandet i sak på äldreboendet Hagaborg och kommunens taffliga hantering.

Vad har man för attityd till sitt uppdrag om man nyper, trycker ned handen  i halsen, stoppar in spyor i munnen och annat i äldre människor? Det är ju människor som man är satt att hjälpa! Människor som är helt beroende av hjälpen, ibland helt maktlösa människor som inte kan säga ifrån. Hur kan man?

Okej, det kan inträffa att ett rötägg hamnar på fel jobb, men det borde upptäckas rätt snabbt och innan det går så här långt och då borde de få hjälp att hitta ett annat jobb. Men inte i Norrköping. Där är det som hänt ett ”trauma för personalen” enligt någon ansvarig chef. Och det räcker att ge en varning enligt ansvarig politiker Lars Karlsson (s).

En verksamhet av den här karaktären bygger på tillit och förtroende och värdet i verksamheten skapas i mötet mellan den äldre och medarbetarna. Bemötandet och attityden är en del av kvaliteten. Dåligt bemötande leder till dålig kvalitet, alldeles ovsett hur mycket personal och andra resurser som finns. Det är själva grunden som måste vara stabil.

Har man förtroende för de personer som utsatt de äldre för övergreppen? Nej. Är bristerna såda att de går att utbilda bort? Nej. Därmed kommer det alltid att finnas tvivel om vad de gör när ingen annan ser. Förtroendet är förbrukat och synnerligen svårt att bygga upp igen. Nu är risken att alla medarbetare svärtas ned, även alla dem som gör helt fantastiska insatser. Men någonstans där finns de olämpliga personerna kvar och vårdar någons farmor eller pappa.

Har man förtroende för den organisation som låter olämpliga personer jobba kvar? Väldigt tveksamt.

Kanske har vi lite olika ingångar beroende på politisk färg i den här frågan. I röda Norrköping verkar personalens väl och ve gå före de äldres. I min blåa värld måste det alltid vara tvärtom. Verksamheten är till för de äldre, man måste ha deras bästa framför ögonen hela tiden. Absolut inte så att det ska vara en motsättning mellan de äldre och medarbetarna, tvärtom så fordrar en bra äldreomsorg att medarbetarna trivs och får förutsättningar att göra ett bra jobb. Men olämplig personal har faktiskt inget i verksamheten att göra.

Återigen får man exempel på hur viktigt det är med valfrihet. Varför får inte de äldre och deras anhöriga välja ett äldreboende de har förtroende för och som de tycker passar de egna behoven?

Sanna Rayman har en utmärkt ledare om detta i SvD idag. Rekommenderas till läsning!

AB, Folkbladet1, Folkbladet2, Folkbladet3, Folkbladet4, Folkbladet5, SvDDN, DN igen, Expressen,

Annonser

Ett svar to “Obegripligt bemötande”

 1. Boman 8 juli, 2011 den 05:55 #

  Den här typen av beteende som nu kommit fram är vanligare än du tror. Mer regel än undantag då många inte kan anmäla för risken för att bli utfrysta. Jag anmälde våld, hot om våld + diverse annat som vikarie och fick inga fler uppdrag förutom utskällningen från chefen pga ”rasism” då en av de som anmäldes av mig är från Chile. Hon skrek och bråkade tills jag inte fick vara kvar. Detta i Stockholms kommun.
  I min nuvarande kommun(röd) hotade en kollega brukaren, dennes fru och flera kollegor, inkl. mig, samt misskötte sitt arbete grovt. Han är kvar i kommunens tjänst dock inte på samma ställe, jag blev utskälld av chefen och saken fick inte talas om.
  Vi har på min arbetsplats(med höga medicinska krav på kompetens) fått in personal som bokar pass men aldrig kommer,personal som inte talar svenska, någon som vägrar ta i brukaren, någon som vägrar ta order av en kvinna(alla i tjänst är kvinnor), någon som tar ut all VAB varvat med egna sjukdagar och därmed bara arbetar max en vecka per/mån, någon som anställdes, tog ut all semester och alla komp. timmar och försvann sedan. Listan kunde göras lång. Vi får inte in vikarier pga den där listan på övertaliga, de ska tas in först.

  i min kommun finns massor av anställda som inte kan placeras någonstans pga våld, hot, bristande kunskaper i svenska språket mm. De blockerar nyanställningar för att facket säger dem ha förtur, fast de inte är användbara. De får full lön, trots att de går hemma.

  Detta är ett stort problem som mörkas av kommunerna. Jag hoppas att någon, någonstans vågar lyfta på mattan detta har sopats in under!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: