Ungdomsvård i Skåne

5 Sep

I torsdags och fredags besökte jag Lund och Malmö tillsammans med kollegan Helena Bouveng. Ungdomsvården stod på agendan och det blev väldigt intressanta och tankeväckande besök. En av de största idolerna som alla talade om var ”Scarface”, maffiabossen Tony Montana som Al Pacino spelade.  När vi pratade om framtidsdrömmar fick en del något tomt i blicken. ”Vaddå?!” Inte så upplyftande.

Vi lärde oss om svårigheterna att samordna insatserna mellan socialtjänsten, skolan och polisen, även om intentionerna är aldrig så goda. I Lund finns en nystartad ”social insatsgrupp” där ambitionen är att skapa tydligare struktur och mer långsiktigt tänkande från alla parter. Önskar dem lycka till.

Narkotikapolisen beskrev ett nästan outsinligt flöde av droger i Malmö. Inte ovanligt att 12-13-åringar både missbrukar och langar. Allt går att få tag på överallt. Cannabis är extra inne nu och det är alarmerande att det håller på att bli en accepterad drog.

Vi pratade mycket om att tidigt upptäcka barn och ungdomar som har problem så att man kan erbjuda stöd snabbt när problemen är små. Och att man har ett långsiktigt perspektiv. Mycket skolk är en given larmsignal och den är allvarligare ju tidigare den debuterar. Äldre kriminella syskon är också ett dåligt tecken. Ungdomar som vistas i ”fel” miljöer men som inte kan bindas vid brott ett annat.

Tänk om man skulle ha ett riktigt långsiktigt perspektiv gentemot dessa. De är trots allt inte så många. 12-13-åringar som skolkar och har brottsaktiva syskon borde pin-pointas och ges enorm uppbackning tills de är i 25-årsåldern. Inte så att man dömer dem på förhand, men statistiken talar sitt tydliga språk: här finns stor risk för destruktivt och kriminellt beteende.

På Råby ungdomshem träffade vi ungdomar som dömts till LVU och LSU. Just sådana som skolkat, hamnat i fel sällskap och ofta med släktingar på fel sida om lagen. Råby erbjuder en mängd behandlingar och kändes verkligen som en bra möjlighet till ett nytt liv för ungdomarna. Om de tar den. Här var också mycket fokus på kunskaper och skolan, vilket kändes bra. Jag är helt övertygad om att alla vill lära sig, alla vill känna glädjen i att lyckas. Om det inte går i skolan så kan man alltid bli bäst på att vara ”värst”. Därför har skolan en nyckelroll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: