En evidensbaserad psykiatri

1 Feb

I förra veckan var jag och Mats Gerdau på ett intressant besök hos Carema Hjärnhälsan i Haninge tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Martina Mossberg.

Carema Hjärnhälsan bedriver i dag öppenvårdspsykiatri för vuxna i sydöstra Stockholm. 2009 tog man över den dåvarande landstingsdrivna öppenvårdspsykiatrin för vuxna i Haninge som då brottades med långa köer vilka stundom kunde vara upp till två år. I dag är kötiden knappt en månad samt att alla patienter får en diagnos senast vid tredje besöket.

Man strävar även efter att vara flexibel inför vårdkonsumenternas individuella behov. Genom mobila enheter, hembesök och bättre telefontillgänglighet kan den som inte kan komma till mottagningen lättare få hjälp.

En fråga man då ställer sig är varför Carema har lyckats med det som landstinget misslyckades med? Enligt verksamhetscheferna beror det till en stor del på ökad effektivitet, mindre möten och mer kvalitativa möten: – Nu pratar vi med patienterna istället för om patienterna, menar man.

Andra bidragande faktorer anser man vara god samverkan med kommunen och andra aktörer samt att arbeta med verkningsfulla och beprövade metoder. Att just arbeta med evidensbaserade och individbaserade vårdformer innebär också att man kan skräddarsy behandlingen så att den passar den enskildes behov. Att erbjuda en tidig diagnos innebär också att man tidigt kan sätta in en behandling som passar patienten.

Och det måste ju vara det sistnämnda som bör vara ledstjärnan för all vård. Att sätta patienten i fokus handlar om att se individen samt att inte skjuta bredvid målet, utan att arbeta med metoder som bevisligen fungerar. Det med respekt för både patienter liksom de som finansierar vår offentliga vård, dvs skattebetalarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: