Mer patient(m)akt

24 Mar

Snart ska patienterna få mer makt och mer rätt att välja vårdgivare. Regeringen presenterade idag direktiv till en utredning som ska se över hur man kan stärka patienternas ställning. Det handlar om att ge patienterna rätt och makt. Idag regleras det mesta som skyldigheter för landstingen att erbjuda vård, men visst är det bättre att också se det utifrån patientens horisont? Att se till att patienten får rätt. Det är en genuint moderat profilfråga.

En viktig del, men inte den enda, är att ge patienterna större rätt att välja vårdgivare i hela landet. Idag finns vårdval inom primärvården, men inte i övrigt (förutom i vissa landsting). Gårdagens besök i Jämtland visar att detta är angeläget. Patienter måste kunna välja till och välja bort vård som man har, eller inte har, förtroende för.

Valfrihet driver fram kvalitet och bättre bemötande. Och det överför makt, från det offentliga till individen. Säkert är det därför socialdemokraterna har så svårt för sådana här lösningar, de vill hellre bestämma själva. Jag tycker att det visar på en trist människosyn om man inte tilltror människor, även sjuka sådana, förmågan att själva bestämma vad som är bäst för en själv. Kanske är det viktigast just när man är sårbar och i beroendeställning. Vårdval leder också till mer stabila och långsiktiga villkor för vårdgivarna, vilket också är positivt för patienterna. Och det leder till att man övergår från pris- till kvalitetskonkurrens. Prisdumping ska bort!

Ett annat viktigt mål med den nya utredningen är att göra vården mer jämlik. Inte så att den ska vara likadan för alla, absolut inte. Men man ska få likvärdig vård oavsett var man bor, hur gammal man är, vilket kön man har, vilken utbildning man har etc. Så är det inte idag och det är inte acceptabelt. Nu ska vi ändra på det.

Och facket gör tummen upp. ”Samtliga punkter ligger i linje med vad vi arbetar för”, säger Vårdförbundets ordförande.  

SvD, DN, Aftonbladet, Dagens Medicin,

Lämna en kommentar